Η ενδοδοντία είναι κλάδος της οδοντιατρικής και μελετά την μορφολογία, φυσιολογία και παθολογία των ευαίσθητων μαλακών ιστών εντός του δοντιού. Ο οδοντίατρος αντιμετωπίζει τις παθήσεις του εσωτερικού των δοντιών. Το εσωτερικό των δοντιών, που αποτελείται από τον πολφό και τα νεύρα που απολήγουν σε αυτόν από τους ριζικούς σωλήνες, ονομάζεται ενδοδοντικός ιστός. Ο οδοντίατρος ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία παθήσεων των ενδοδοντικών ιστών. Συνήθεις λόγοι που οι ενδοδοντικοί ιστοί αποκτούν προβλήματα είναι η προχωρημένη τερηδόνα και οι τραυματισμοί. Ενδείξεις ότι το δόντι χρειάζεται ενδοδοντική προσέγγιση είναι ο έντονος πόνος και η δημιουργία οδοντικού αποστήματος..

Συχνές Ερωτήσεις

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι επώδυνη;

Η ενδοδοντική θεραπεία δεν προκαλεί πόνο. Γεγονός είναι ότι προκαλείται πόνος από τους ριζικούς σωλήνες λόγω της φλεγμονής του πολφού (νεύρου) ή λόγω δημιουργίας ακρορριζικού αποστήματος. Η άποψη ότι η ενδοδοντική θεραπεία είναι επώδυνη έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στο παρελθόν. Με τη σύγχρονη τοπική αναισθησία, η όλη διαδικασία δεν είναι περισσότερο επώδυνη από ένα σφράγισμα.

Η ενδοδοντική θεραπεία προκαλεί συστηματικές ασθένειες;

Όχι! Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μια αποδοτική και ασφαλής διαδικασία. Παλαιότερα, υπήρχαν σκέψεις ότι οι θεραπείες των ριζικών σωλήνων των δοντιών ενοχοποιούνταν για την εμφάνιση ασθένειας και νόσου στο σώμα. Ο ισχυρισμός αυτός αποδείκτηκε ότι δεν είναι βάσιμος. Οι ενδοδοντικές θεραπείες οι οποίες διενεργούνται από εξειδικευμένους ενδοδοντιστές, που χρησιμοποιούν τεχνικές και υλικά τελευταίας τεχνολογίας, δεν προκαλούν ασθένεια και υπάρχει πλούτος κλινικών αποδείξεων προς επιβεβαίωση αυτού.

Μία καλή εναλλακτική της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η εξαγωγή του δοντιού;

Λάθος. Η καλύτερη επιλογή είναι η διατήρηση των φυσικών δοντιών στον οδοντικό φραγμό, όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα. Τίποτα δεν είναι δυνατόν να αποκαταστήσει απόλυτα το φυσικό σας δόντι. Ένα προσθετικό δόντι μπορεί κάποιες φορές να σας περιορίσει όσο αφορά την κατανάλωση κάποιων φαγητών. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα φυσικά σας δόντια, έτσι ώστε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε μια πλούσια ποικιλία φαγητών, απαραίτητων για μια ισορροπημένη διατροφή. Η ενδοδοντική θεραπεία, μαζί με την κατάλληλη αποκατάσταση του δοντιού, είναι ένας τρόπος να θεραπευθούν τα δόντια με ερεθισμένο πολφό και συνήθως είναι λιγότερο δαπανηρή από την εξαγωγή και την μετέπειτα τοποθέτηση προσθετικής γέφυρας ή εμφυτεύματος. Η τοποθέτηση μιας γέφυρας ή εμφυτεύματος αντικειμενικά είναι περισσότερο χρονοβόρες διαδικασίες και ίσως να χρειάζεται να εμπλακούν στο σχέδιο θεραπείας επιπλέον δόντια. Η ενδοδοντική θεραπεία έχει επίσης μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Πολλά ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια διατηρούνται στον οδοντικό φραγμό για πάρα πολλά χρόνια. Εκατομμύρια ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια παραμένουν στους οδοντικούς φραγμούς ασθενών σε όλο τον κόσμο, ακόμα και πολλά χρόνια μετά τη θεραπεία. Αυτά τα υγιή δόντια βοηθούν τους ασθενείς να τρέφονται χωρίς δυσκολία και να διατηρούν τη φυσικότητα του χαμόγελού τους. Μέσω της ενδοδοντικής θεραπείας, οι ενδοδοντιστές και οι οδοντίατροι σε όλο τον κόσμο βοηθούν τους ασθενείς να διατηρούν τα φυσικά τους δόντια όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επικοινωνία

επισκεφθειτε μας

  Δέγλερη 7 - Μαρούσι
 15122

Ωρες Εργασιας

Δευ - Τετ - Παρ: 8:00πμ - 1:00μμ & 5:00μμ - 9:00μμ
Τρ - Πεμ: 8:00πμ - 5:00μμ
Σαβ - Κυρ: Κλειστά

επικοινωνηστε μαζι μας