Η Παιδοδοντία είναι ο κλάδος εκείνος της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την παρακολούθηση της υγείας και την αντιμετώπιση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας παιδιών και εφήβων. Τα δόντια των παιδιών (νεογιλά δόντια) παρουσιάζουν αρκετές διαφορές από τα δόντια των ενηλίκων. Επιπλέον, η στοματική κοιλότητα των παιδιών βρίσκεται σε συνεχή μεταβολή, καθώς το παιδί αναπτύσσεται και τα παιδικά δόντια πέφτουν δίνοντας τη θέση τους στα μόνιμα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι το ίδιο το παιδί περνάει συνεχώς σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης και ικανοτήτων, αντίληψης του κόσμου γύρω του και συνειδητοποίησης του εαυτού του. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό ο οδοντίατρος ή ο παιδοδοντίατρος, που ασχολείται με την παρακολούθηση της στοματικής υγείας του παιδιού, να είναι ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος πάνω σε αυτά τα θέματα, ώστε να μπορεί, πρωτίστως, να προσαρμόζει την επικοινωνία του με το παιδί στο επίπεδο αντίληψης του μικρού ασθενή, αλλά και να εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας.
Συχνές Ερωτήσεις
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται Φθορίωση;
Συνιστάται συνήθως να γίνεται κάθε 6 μήνες στο ιατρείο. Με την τοπική εφαρμογή φθορίου πετυχαίνουμε την επανασβεστίωση των δοντιών, δηλαδή συμβάλλουμε στην αποκατάσταση κάποιας μικρής τερηδονικής βλάβης που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, χωρίς τη χρήση τροχού, καθώς επίσης ισχυροποιούμε το υλικό της εξωτερικής επιφάνειας του δοντιού απέναντι στην τερηδόνα. Αν η βλάβη προχωρήσει σε επόμενο στάδιο, χρειάζεται να γίνει σφράγισμα για να αναχαιτιστεί η τερηδόνα.
Τι είναι τα προληπτικά σφραγίσματα ή Sealants;
Οι πρώτοι μόνιμοι τραπεζίτες εμφανίζονται στο στόμα των παιδιών στην ηλικία των 6 ετών και δεν αλλάζουν ξανά. Για αυτό το λόγο συνίσταται να προστατεύουμε αυτά τα σημαντικά δόντια με ένα λεπτό στρώμα σύνθετης ρητίνης (το υλικό των “λευκών” σφραγισμάτων), το οποίο καλύπτει τις αύλακες και τα βοθρία του δοντιού, όλες δηλαδή τις επιφάνειες όπου παγιδεύονται οι τροφές και ξεκινάει η τερηδόνα. Είναι μια απλή, γρήγορη και ανώδυνη για το παιδί διαδικασία, που γίνεται χωρίς τη χρήση τροχού και παρέχει σημαντική προστασία στα μόνιμα δόντια.
Πρέπει να φτιάχνονται τα χαλασμένα παιδικά δόντια;
Η νεογιλή οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια, που ανατέλλουν σταδιακά από την ηλικία των έξι μηνών μέχρι την ηλικία των δύο - δυόμισι ετών. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός για το παιδί:
- Εξυπηρετούν τη μάσηση και τη φώνηση για περίπου μια δεκαετία, έως ότου να ολοκληρωθεί η ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών.
- Αποτελούν οδηγό για την ομαλή ανατολή των διάδοχων μόνιμων δοντιών στη σωστή θέση.
Ένα χαλασμένο παιδικό δοντάκι προκαλεί πόνο και δυσφορία στο παιδί, και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Σε περίπτωση που το χαλασμένο παιδικό δόντι μένει αθεράπευτο, δημιουργείται απόστημα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη διάπλαση και ανατολή του αντίστοιχου μόνιμου δοντιού. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, το χαλασμένο παιδικό δόντι επιβάλλεται να εξαχθεί πρόωρα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο χώρος που προορίζεται για το αντίστοιχο μόνιμο δόντι, καταλαμβάνεται από τα γειτονικά δόντια, προκαλώντας ορθοδοντικό πρόβλημα, το οποίο αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.